Σφιτσόνε

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 7γρ. (1 φακελάκι ή 2 κ.γ.) μαγιά, Belbake
- 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, νώμα
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
- 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 250γρ. χλιαρό νερό
- 16γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο, νώμα
- 1 κ.γ. μέλι, Γλυκάνθη
Για τα υλικά της πίτας
- 250γρ. σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, Combino
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 2 ώριμες μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 6-8 φιλέτα αντζούγιας, NIXE
- 100γρ. Grana Padano τριμμένο, Lovilio
- Ελαιόλαδο για το τελείωμα
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
- Ρίγανη για το πασπάλισμα, νώμα
Για το ψήσιμο
- 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
- Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μια μπάλα.
- Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
- Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.
Για τα υλικά της πίτας
- Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με το κρεμμύδι.
- Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαράνουν καλά.
- Προσθέστε μέσα τις φρέσκες ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε μέχρι να βράσουν καλά. Σβήστε τη φωτιά.
Για την τελική προετοιμασία
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C, δέκα λεπτά πριν αρχίσετε να ανοίγετε τη ζύμη. Τοποθετήστε μέσα στον φούρνο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών για να ζεσταθεί.
- Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκατοστών και λαδώστε το με ελαιόλαδο. Ακολούθως πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη τοποθετήστε την επάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
- Ανοίξτε τη ζύμη με τα δάκτυλά σας για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν «λακκούβες».
- Όταν έχετε μια στρογγυλή πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
- Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη και τα υλικά, βγάλτε το ζεστό ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας.
- Τοποθετήστε προσεκτικά το λαδόχαρτο με το ζυμάρι μέσα στο ταψί.
- Με γρήγορες κινήσεις τοποθετήστε τις αντζούγιες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίστε με λίγο τυρί, αφήνοντας το περισσότερο, για το τέλος.
- Τοποθετήστε και τη σάλτσα ντομάτας επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι.
- Πασπαλίστε με το τυρί που σας έμεινε. Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πιπέρι.
- Ψήστε 25 λεπτά ή αναλόγως με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και ροδοκόκκινη κρούστα.
- Λίγο πριν σερβίρετε, ρίξτε επάνω τη ρίγανη.