Φαλάφελ στην πίτα Συνταγή / Shawarma στην πίτα
Χρόνος Παρασκευής
30'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- Δύο διαδεδομένα street food από τη Μέση Ανατολή και Mικρασιατική Ιωνία (Προύσα), που αποτελούν μία γρήγορη και χορταστική λύση για κάθε πεινασμένη στιγμή της ημέρας.
- Τα φαλάφελ είναι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, τυλιγμένοι σε πίτα με σάλτσες και σαλάτα.
- Το Shawarma παρασκευάζεται από κομμάτια κρέατος μαγειρεμένασε κατακόρυφη μεταλλική σούβλα όπου περνιέται, για να ψηθεί με τη φωτιά στη μια πλευρά. Η διαφορά με τον γύρο έγκειται στα διαφορετικά μπαχαρικά (κάρδαμο, κύμινο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο).
Μαγειρικό tip: αντικαταστήστε τα φαλάφελ της συνταγής με Shawarma (κοτόπουλο)! Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε δυο νόστιμες δημοφιλείς συνταγές της Μέσης Ανατολής!
Υλικά για 12 φαλάφελ των 35γρ.
- 150γρ αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
- 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ.), κομμένο στα τέσσερα
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανό
- 2 κ.σ φύλλα κόλιανδρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ ξύσμα λεμόνι
- ½ κ.γ. αλάτιΙμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. κύμινο αλεσμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
- Φυτικό λάδι για το άλειμμα, Vita D‘or
- Λεμόνι κομμένο σε μοίρες (wedges) για το σερβίρισμα
Συνοδευτικά/υλικά με τη σειρά που θα τοποθετηθούν επάνω στην πίτα
- 4 κυπριακές ή αραβικές πίτες, Χρυσός Μύλος
- 8 κ.σ. ταχίνι, Chef Select
- 8 κ.σ. σάλτσα χούμους αραιωμένη με χυμό λεμόνι ή χλιαρό νερό, Chef Select
- 8 λεπτές φέτες από μια μεγάλη ώριμη ντομάτα
- Ανάμεικτη σαλάτα με λάχανο ή σαλάτα ρόκα, Η Κουζίνα μου
- 12 φαλάφελ (συνταγή #1) ή 500γρ. γύρο κοτόπουλο (ανακατεμένο με κάρδαμο και κύμινο), Του Χασάπη
- 4 μεγάλα αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες, Freshona
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ανακατεμένο μαζί με 2 κ.γ. σουμάκ
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ανάμεικτο με ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 300γρ. ρεβίθια.
- Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδο, ξύσμα λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, κύμινο και το πιπέρι.
- Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
- Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 (δώδεκα) φαλάφελ και τοποθετήστε τα επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο.
- Τέλος, ραντίστε τα με λάδι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C (αέρα) για 20 λεπτά.
Στήσιμο πιάτου:
- Αλείψτε την κάθε πίτα με 2 κ.σ. χούμους και 2 κ.σ. ταχίνι. Προσθέστε επάνω 1 λεπτή φέτα ντομάτας και λίγη σαλάτα.
- Πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τρία φαλάφελ (ή 125γρ. γύρο), μετά 1 αγγουράκι τουρσί και πασπαλίστε με το κόκκινο κρεμμύδι.
- Τέλος πασπαλίστε τα φαλάφελ (ή τον γύρο) με μαϊντανό και ξύσμα λεμόνι.