Skip to main content

Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής

Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

12 ώρες'

Χρόνος Ψησίματος

40'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
  • 300ml κουμανταρία ή μαυροδάφνη
  • Αλάτι | νώμα
  • Πιπέρι | Kania
  • 2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
  • 50ml ελαιόλαδο | νώμα
  • Νερό
  • 250 γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια

Για το Κολοκάσι πουρέ

  • 1 κιλό κολοκάσι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
  • Πιπέρι | Kania

Για τα Καρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδιρότα με κόκκινο κρεμμύδιΚαρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι

  • 500 γρ. καρότα
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
  • 30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 κ.σ. μέλι | νώμα
  • 1½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
  • ½ κ.γ. κανέλα | Kania
  • ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Κόψτε το κρέας σε κύβους περίπου 4 εκ.
  2. Τοποθετήστε το σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, λίγο αλάτι, το πιπέρι και τον κόλιανδρο και μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα στραγγίστε το κρέας και κρατήστε τη μαρινάδα στην άκρη.
  4. Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
  5. Όταν ροδίσει, προσθέστε τη μαρινάδα. Εάν δεν αρκεί για να σκεπάσει το κρέας, προσθέστε και λίγο νερό.
  6. Σιγοβράστε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας (να μαλακώσει) και να πήξει λίγο η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό, εάν χρειαστεί.
  7. Τέλος, προσθέστε το σταφύλι και ψήστε το κρέας για επιπλέον 5-7 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το σταφύλι.

Για το Κολοκάσι πουρέ

  1. Καθαρίστε και σκουπίστε το κολοκάσι με μία πετσέτα. Κόψτε το σε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
  2. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μία μέτρια κατσαρόλα.
  3. Προσθέστε αρκετό νερό (ώστε να καλυφθούν τα υλικά) και αλάτι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Στη συνέχεια στραγγίστε τα υλικά και τοποθετήστε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι.
  5. Πολτοποιήστε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ πατάτας ή με ένα πιρούνι.
  6. Τέλος, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τα Καρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδιρότα με κόκκινο κρεμμύδιΚαρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
  2. Κόψτε τα καρότα σε χοντρά, στενόμακρα μπαστούνια (sticks).
  3. Στη συνέχεια κόψτε το κρεμμύδι σε σφήνες (wedges).
  4. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα λαχανικά με όλα τα υλικά της συνταγής.
  5. Απλώστε τα λαχανικά στο ταψί και ψήστε για 30 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στα μέσα του χρόνου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.