Skip to main content

Χορτοφαγικά κόφτα με σάλτσα ντομάτας

Χορτοφαγικά κόφτα με σάλτσα ντομάτας

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

12 ώρες

Χρόνος Ψησίματος

25'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για κόφτα

  • 1 φλ. (200γρ.) αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό
  • 1 κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένo και καλά στραγγισμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 3 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο
  • 40γρ. φρυγανιά, Belbake
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania

 

Συνοδευτικά/υλικά που θα τοποθετηθούν στο πιάτο:

  • 4 Ελληνικές πίτες
  • 8 κ.σ. ταχίνι ή χούμους
  • Σάλτσα ντομάτας
  • 20 φέτες αγγουράκι τουρσί, Freshona
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες

 

Υλικά για σάλτσα

  • 2 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, ΕΥ
  • 6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 2 κ.σ. μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
  • ½ κ.σ. σφενδάμου ή αγαύης
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κ.γ. σουμάκι
  • 1 κ.γ πάπρικα σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
  • αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τα κόφτα

  1. Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 400γρ. ρεβίθια.
  2. Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων.
  3. Τρίψτε το κολοκυθάκι σε χοντρό τρίφτη. Πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε το σε ένα κόσκινο για μισή ώρα περίπου. Ακολούθως στραγγίστε καλά με τα χέρια σας και τοποθετήστε το μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων.
  4. Πάρτε ένα μικρό τηγάνι και προσθέστε μέσα το ελαιόλαδο. Σοτάρετε ελαφρώς τα μπαχαρικά (κόλιανδρο και κύμινο) μαζί με το σκόρδο.
  5. Αφού βγάλουν τα αρώματά τους, προσθέστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τα ρεβίθια.
  6. Προσθέστε μέσα στον κάδο τον φρέσκο κόλιανδρο, φρυγανιά και μαύρο πιπέρι.
  7. Αλέστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάστε το αλάτι και προσθέστε όσο χρειάζεται.
  8. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
  9. Παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Στρώστε 1 επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
  10. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το μείγμα σε στενόμακρα κεφτεδάκια (κόφτα) και τοποθετήστε τα επάνω στο ταψί με λαδόχαρτο.
  11. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

Μέθοδος παρασκευής για σάτσα ντομάτας:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

 

Για το στήσιμο του πιάτου:

  1. Τοποθετήστε μια ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε το ταχίνι ή το χούμους.
  2. Ακολούθως, τοποθετήστε τρία κέφτα επάνω στην πίτα.
  3. Περιχύστε το κέφτα με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας.
  4. Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε με το αγγουράκι τουρσί και το λεμόνι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμα 3 πιάτα.