Χορτοφαγικά κόφτα με σάλτσα ντομάτας
Χρόνος Παρασκευής
12 ώρες
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλ. (200γρ.) αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
- 1 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό
- 1 κ.γ. κύμινο αλεσμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κολοκυθάκι, τριμμένo και καλά στραγγισμένο
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 3 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο
- 40γρ. φρυγανιά, Belbake
- ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
Συνοδευτικά/υλικά που θα τοποθετηθούν στο πιάτο:
- 4 Ελληνικές πίτες
- 8 κ.σ. ταχίνι ή χούμους
- Σάλτσα ντομάτας (συνταγή #2)
- 20 φέτες αγγουράκι τουρσί, Freshona
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες ανακατεμένο με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κ.γ. σουμάκι
- 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες
Σάλτσα ντομάτας
- 2 μεγάλες κόκκινες ντομάτες, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές φλωρίνης, ψιλοκομμένες, ΕΥ
- 6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο, Deluxe
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη, Belbake
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. σουμάκι
- 1 κ.γ πάπρικα σε σκόνη, ΚΑΝΙΑ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, KANIA
- αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 400γρ. ρεβίθια.
- Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων.
- Τρίψτε το κολοκυθάκι σε χοντρό τρίφτη. Πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε το σε ένα κόσκινο για μισή ώρα περίπου. Ακολούθως στραγγίστε καλά με τα χέρια σας και τοποθετήστε το μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων.
- Πάρτε ένα μικρό τηγάνι και προσθέστε μέσα το ελαιόλαδο. Σοτάρετε ελαφρώς τα μπαχαρικά (κόλιανδρο και κύμινο) μαζί με το σκόρδο.
- Αφού βγάλουν τα αρώματά τους, προσθέστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τα ρεβίθια.
- Προσθέστε μέσα στον κάδο τον φρέσκο κόλιανδρο, φρυγανιά και μαύρο πιπέρι.
- Αλέστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάστε το αλάτι και προσθέστε όσο χρειάζεται.
- Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
- Παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Στρώστε 1 επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
- Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το μείγμα σε στενόμακρα κεφτεδάκια (κόφτα) και τοποθετήστε τα επάνω στο ταψί με λαδόχαρτο.
- Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σάλτσα ντομάτας
- Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατέψτε. Ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Για το στήσιμο του πιάτου:
- Τοποθετήστε μια ζεστή πίτα επάνω σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Απλώστε το ταχίνι ή το χούμους.
- Ακολούθως, τοποθετήστε τρία κόφτα επάνω στην πίτα.
- Περιχύστε το κόφτα με τη χλιαρή σάλτσα ντομάτας.
- Πασπαλίστε με το μείγμα του κρεμμυδιού και σερβίρετε με το αγγουράκι τουρσί και το λεμόνι. Επαναλάβετε τη διαδικασία για ακόμα 3 πιάτα.