Χορτοφαγικό Μπουρίτο (Burrito) με κόκκινη πιπεριά
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 4 μεγάλες τορτίγιες, Snack Day
- Κόκκινες πιπεριές ψημένες στο γκρίλ ή πιπεριές φλωρίνης, νώμα
- Σάλτσα ντομάτας “Pico de gallo” (ακολουθεί συνταγή #3α)
- Μεξικάνικο ρύζι Μαμασίτα (ακολουθεί συνταγή #3β)
- Χυλός από φασόλια “Frijoles refritos” (ακολουθεί συνταγή #3γ)
- Γουακαμόλε (ακολουθεί συνταγή #3δ)
- Ξινόκρεμα (ακολουθεί συνταγή #3ε)
Συνταγή #3α : Σάλτσα ντομάτας “Pico de gallo”
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 χυμό από λάιμ
- ½κ.γ.κύμινο, Kania
- Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
- Ανάμεικτα καυτερά μπαχαρικά, Deluxe
Συνταγή #3β: Μεξικάνικο ρύζι Μαμασίτα
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita d’or
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη, Kania
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
- 140γρ. (1 κονσέρβα) καλαμπόκι, καλά στραγγισμένο, Freshona
- 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο, νώμα
Συνταγή #3γ: Χυλός από φασόλια “Frijoles refritos”
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
- ½ κ.γ. κύμινο, Kania
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 μικρή κονσέρβα φασόλια, καλά στραγγισμένα (κρατήστε το ζουμί από τηv κονσέρβα), Cambo Largo
- Ανάμεικτα καυτερά μπαχαρικά, Deluxe
Συνταγή #3δ : Γουακαμόλε (Guacamole)
- 2ώριμα αβοκάντο, λιωμένα με το πιρούνι
- Μισή ποσότητα από τη συνταγή #3α Σάλτσα ντομάτας “Pico de gallo”
Συνταγή #3στ : Ξινόκρέμα
- 1 στραγγιστό γιαούρτι (200γρ.) ΓΑΛΠΟ
- Χυμό από μισό λάιμ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σάλτσα ντομάτας “Pico de gallo”
- Βάλτε όλα τα υλικάσε ένα μέτριο μπολκαι ανακατέψτε.
- Τοποθετήστε στο ψυγείο για μισή με μια ώρα μέχρι να μαριναριστούν καλά τα υλικά.
Μεξικάνικο ρύζι Μαμασίτα
- Ζεστάνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
- Αφού καραμελώσει ελαφρά προσθέστε το σκόρδο, την πάπρικα και το μαύρο πιπέρι και συνεχίστε να σοτάρετε.
- Στη συνέχεια προσθέστε το καλαμπόκι μαζί με το ζεστό νερό.
- Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
- Τέλος, ανακατέψτε ελαφρά με πιρούνι.
Χυλός από φασόλια “Frijoles refritos”
- Σοτάρετε μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το κύμινο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το σκόρδο μέχρι να βγουν τα αρώματά τους.
- Ακολούθως, προσθέστε τα φασόλια και σοτάρετε ελαφρά.
- Παράλληλα καρυκεύστε με τα καυτερά μπαχαρικά.
- Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και λιώστε τα ελαφρά με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζουμί από την κονσέρβα και κοχλάστε ελαφρά. Προσθέστε όσο ζουμί χρειάζεται για να κάνετε έναν ελαφρά δεμένο πουρέ.
- Τοποθετήστε το τηγάνι πίσω στη φωτιά και κοχλάστε ξανά μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια.
Γουακαμόλε (Guacamole)
- Βάλτε το αβοκάντοσε ένα μέτριο μπολ και πολτοποιήστε το χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
- Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε.
Ξινόκρέμα
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
Τελική συναρμολόγηση για το μπουρίτο:
- Ζεστάνετε την τορτίγια και από τις δύο πλευρές για να γίνει πιο μαλακή, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
- Αλείψτε τη με λίγο χυλό από τα φασόλια (frijoles refritos).
- Προσθέστε στο κέντρο προς τα κάτω, σαν μια πλατιά γραμμή, το ρύζι και από πάνω το γουακαμόλε.
- Μετά προσθέστε το κοτόπουλο, τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω τη ξινή κρέμα.
- Διπλώστε τις δύο άκρες της τορτίγιας δεξιά και αριστερά. Ακολούθως, διπλώστε την κάτω άκρη σκεπάζοντας έτσι τις δύο άκρες που είχατε διπλώσει πριν.
- Ρολάρετε προσεκτικά, σφίγγοντας παράλληλα το μείγμα έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα σφικτό ρολό. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τα βήματα στο σχεδιάγραμμα πιο κάτω.