Bibimbap
Χρόνος Παρασκευής
90'
Χρόνος Ψησίματος
15'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για να προετοιμάσετε το Bibimbap χρειάζεστε:
- Ρύζι γιασεμί (συνταγή #2)
- Σπανάκι «Sigumchi Namul” (συνταγή #3)
- Φύτρες φασολιών “Sukju namul” (συνταγή #4)
- Λαχανικά (συνταγή #5)
- Αυγά basted (συνταγή #6)
- Bulgogi ή Galbi (συνταγή #7)
- Συνοδευτικό: Kimchi (συνταγή #8 Baechu–kimchi)
- Γαρνιτούρες: Καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Συνταγή #2: Ρύζι γιασεμί
- 1 φλ.ρύζι γιασεμιού, νώμα
- 1 1/3 φλ. νερό
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. φυτικό λάδι, Vita d’or
Συνταγή #3: Για το σπανάκι «Sigumchi Namul”
- 500γρ. σπανάκι, ελαφρώς ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο, Vegeterra
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Exotic food
- 1 κ.σ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού, Exotic food
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού
- ½ κ.γ μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, Kania
Συνταγή #4: Για τις φύτρες φασολιών “Sukju namul”
- 500γρ. φύτρες φασολιών, ελαφρώς ζεματισμένες και καλά στραγγισμένες
- 1 κ.σ. σάλτσα ψαριού, Exotic food
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού
- ½ κ.σ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού, Exotic food
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, Kania
Συνταγή #5: Λαχανικά
Κολοκυθάκι
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού, Exotic food
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Καρότο
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού, Exotic food
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο , Kania
Συνταγή #6: Για τα αυγά basted
- 1 ½ κ.σ. φυτικό λάδι
- 4 μέτρια αυγά
- Aλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- Πιπέρι,Kania
- ¼ φλιτζ. ζεστό νερό
Συνταγή #7: Bulgogi/ Galbi
- Για το Bulgogi: 500γρ. βοδινό rib eye, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, Του Χασάπη
- Για το Galbi: 500γρ. βοδινό (σπαλομπριζόλες ή λαιμό) κομμένο σε λεπτές φέτες, Του Χασάπη
Για την μαρινάδα
- Πουρέ από ένα ασιατικό αχλάδι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Exotic food
- 1 κ.σ. ζάχαρη, Belbake
- 1 κ.σ. μίριν (κρασί από ρύζι)
- 1 κ.σ. soju
- ½ κ.σ. πάστα πιπεριού gochujang
- 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού, Exotic food
- 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, Kania
Συνταγή #8: Kimchi (Baechu–kimchi)
Υλικά για ένα πεντάλιτρο βάζο
- 2 κιλά κινέζικο λάχανο, χοντροκομμένο
- 50γρ. αλάτι θαλασσινό
- 150γρ. gochugaru
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα τριμμένα
- 200γρ. ραπανάκι daikon, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 ασιατικό αχλάδι, χοντροτριμμένο
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.σ. σάλτσα ψαριού, Exotic food
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Συναρμολόγηση συνταγής: Αφού ετοιμάσετε τις πιο πάνω συνταγές τότε ισομοιράστε το ρύζι σε τέσσερα μπολ. Γαρνίρετε το ρύζι με τις γαρνιτούρες γύρω–γύρω από την επιφάνεια: σπανάκι, φύτρες φασολιών, λαχανικά (κολοκυθάκι και καρότο) και το κρέας. Από πάνω τοποθετήστε το αυγό και γαρνίρετε με καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Σερβίρετε το Kimchi σαν συνοδευτικό.
Συνταγή #2: Ρύζι γιασεμί
- Ξεπλύνετε καλά το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο και να βγει το νερό καθαρό.
- Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι επάνω σε μια λεκάνη και αφήστε το να στραγγίσει.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 1 1/3 φλιτζάνι νερό, το αλάτι και το λάδι.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Αφήστε για 9-10 λεπτά μισό-σκεπασμένο. Μην ανακατέψετε το ρύζι.
- Ακολούθως, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα για 5-7 λεπτά.
- Πριν σερβίρετε, σπάστε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και να φύγει ο ατμός.
Συνταγή #3: Για το σπανάκι «Sigumchi Namul”
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Συνταγή #4: Για τις φύτρες φασολιών “Sukju namul”
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ
Συνταγή #5: Λαχανικά
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ
Συνταγή #6: Για τα αυγά basted
- Σπάστε προσεκτικά τα αυγά σε 4 μικρά μπολάκια χωρίς να σπάσει ο κρόκος.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 15 εκατοστών ρίξτε το ¼ από το λάδι και βάλτε το στη φωτιά (προσοχή να μην κάψει).
- Ρίξτε προσεκτικά ένα από τα αυγά και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Προσθέστε μέσα 2 με 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και σκεπάστε το τηγάνι με ένα πώμα.
- Αφήστε το αυγό να ψηθεί ανάλογα με το πώς θέλετε να το σερβίρετε (1 λεπτό μελάτο και 3-4 λεπτά περίπου, καλά ψημένο).
- Αλατοπιπερώστε και αφαιρέστε το αυγό με μια μαρίζα στο πάνω από το Bibimbap.
Συνταγή #7: Bulgogi/ Galbi
Για την μαρινάδα
- Σε ένα τηγάνι του γκριλ ή στο μπάρμπεκιου ψήστε το βοδινό που κόψατε σε φέτες και μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.
- Μόλις πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
- Σερβίρετε πάνω από το bibibam ή σερβίρετε σε ολόκληρα φύλλα μαρούλι (ssam), τυλίγοντας το κρέας σε πακέτα με σάλτσα Ssamjang (συνταγή #10).
Συνταγή #8: Kimchi (Baechu–kimchi)
- Ετοιμάστε όλα τα λαχανικά της συνταγής και ζυγίστε όλα τα υλικά.
- Τοποθετήστε το κινέζικο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι. Ανακατέψτε το αλάτι καλά τρίβοντας το με τα χέρια πάνω στο λάχανο.
- Κάθε μισή ώρα επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή θα πάρει μέχρι και 2 ώρες.
- Αφού τελειώσετε τη διαδικασία με το αλάτι, προσθέστε μέσα όλα τα υλικά της συνταγής και ανακατέψτε τα καλά.
- Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα μεγάλο βάζο. Τοποθετήστε πάνω ένα βαρύ πιάτο (ή μπολ). Σφραγίστε το βάζο.
- Αφήστε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 5-7 μέρες. Κάθε μέρα να ανοίγετε το βάζο και να το ανακατεύετε για να «αναπνεύσει» το kimchi.
- Το kimchi διατηρείται μέχρι και χρόνο στο ψυγείο.