Bibimbap

Χρόνος Παρασκευής
90'

Χρόνος Ψησίματος
15'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για ρύζι γιασεμί
• 1 φλ. ρύζι γιασεμιού | νώμα
• 1⅓ φλ. νερό
• ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων | Deluxe
• ½ κ.γ. φυτικό λάδι | Vita d’or
Υλικά για το σπανάκι Sigumchi namul
• 500 γρ. σπανάκι, ελαφρώς ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο | Vegeterra
• 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας | Exotic food
• 1 κ.σ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού | Exotic food
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 1 κ.σ. καβουρδισμένοι σπόροι σουσαμιού
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο | Kania
Υλικά για τις φύτρες φασολιών Sukju namul
• 500 γρ. φύτρες φασολιών, ελαφρώς ζεματισμένες και καλά στραγγισμένες
• 1 κ.σ. σάλτσα ψαριού | Exotic food
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 1 κ.σ. καβουρδισμένοι σπόροι σουσαμιού
• ½ κ.σ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού | Exotic food
• ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων | Deluxe
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο | Kania
Υλικά για τα λαχανικά
Κολοκυθάκι
• 1 κολοκυθάκι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
• 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού | Exotic food
• ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων | Deluxe
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Καρότο
• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
• 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού | Exotic food
• ½ κ.γ. αλάτι
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο | Kania
Υλικά για τα αυγά basted
• 1 ½ κ.σ. φυτικό λάδι
• 4 μέτρια αυγά
• Aλάτι Ιμαλαΐων | Deluxe
• Πιπέρι | Kania
• ¼ φλιτζ. ζεστό νερό
Υλικά για Bulgogi / Galbi
• Για το bulgogi: 500 γρ. βοδινό ribeye, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες | Του Χασάπη
• Για το galbi: 500 γρ. βοδινό (σπαλομπριζόλες ή λαιμός), κομμένο σε λεπτές φέτες | Του Χασάπη
Για τη μαρινάδα:
• Πουρές από ένα ασιατικό αχλάδι
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
• 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας | Exotic food
• 1 κ.σ. ζάχαρη | Belbake
• 1 κ.σ. μίριν (κρασί από ρύζι)
• 1 κ.σ. soju
• ½ κ.σ. πάστα πιπεριού gochujang
• 1 κ.γ. καβουρδισμένο λάδι σουσαμιού | Exotic food
• 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο | Kania
Υλικά για Kimchi (Baechu-kimchi) για ένα πεντάλιτρο βάζο
• 2 κιλά κινέζικο λάχανο, χοντροκομμένο
• 50 γρ. αλάτι θαλασσινό
• 150 γρ. gochugaru
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 2 καρότα, τριμμένα
• 200 γρ. ραπανάκι daikon, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
• 1 ασιατικό αχλάδι, χοντροτριμμένο
• 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
• 2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
• 1 κ.σ. σάλτσα ψαριού | Exotic food
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μέθοδος παρασκευής για Ρύζι γιασεμί
1. Ξεπλύνετε καλά το ρύζι με κρύο νερό, μέχρι να φύγει το άμυλο και να βγει το νερό καθαρό.
2. Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι πάνω σε μια λεκάνη και αφήστε το να στραγγίσει.
3. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 1⅓ φλιτζάνι νερό, το αλάτι και το λάδι.
4. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
5. Αφήστε το για 9-10 λεπτά μισοσκεπασμένο. Μην ανακατέψετε το ρύζι.
6. Ακολούθως, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα για 5-7 λεπτά.
7. Πριν σερβίρετε, σπάστε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και να φύγει ο ατμός.
Μέθοδος παρασκευής για το σπανάκι Sigumchi namul
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Μέθοδος παρασκευής για τις φύτρες φασολιών Sukju namul
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Μέθοδος παρασκευής για τα λαχανικά
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Μέθοδος παρασκευής για τα αυγά basted
1. Σπάστε προσεκτικά τα αυγά σε 4 μικρά μπολάκια, χωρίς όμως να σπάσει ο κρόκος.
2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 15 εκατοστών ρίξτε το ¼ από το λάδι και βάλτε το στη φωτιά (προσοχή να μην κάψει).
3. Ρίξτε προσεκτικά ένα από τα αυγά και χαμηλώστε τη φωτιά.
4. Προσθέστε μέσα 2-3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και σκεπάστε το τηγάνι με ένα πώμα.
5. Αφήστε το αυγό να ψηθεί ανάλογα με το πώς θέλετε να το σερβίρετε (1 λεπτό μελάτο και περίπου 3-4 λεπτά καλά ψημένο).
6. Αλατοπιπερώστε και αφαιρέστε το αυγό με μια μαρίζα στο πάνω από το bibimbap.
Μέθοδος παρασκευής για το Bulgogi / Galbi
1. Σε ένα τηγάνι του γκριλ ή στο μπάρμπεκιου ψήστε το βοδινό που κόψατε σε φέτες και μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.
2. Μόλις πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
3. Σερβίρετε πάνω από το bibibam ή σερβίρετε σε ολόκληρα φύλλα μαρούλι (ssam), τυλίγοντας το κρέας σε πακέτα με σάλτσα ssamjang (βλ. Συνταγή #10).
Μέθοδος παρασκευής για Kimchi (Baechu-kimchi)
1. Ετοιμάστε όλα τα λαχανικά της συνταγής και ζυγίστε όλα τα υλικά.
2. Τοποθετήστε το κινέζικο λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι. Ανακατέψτε το αλάτι καλά, τρίβοντάς το με τα χέρια πάνω στο λάχανο.
3. Κάθε μισή ώρα επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή θα πάρει μέχρι και 2 ώρες.
4. Αφού τελειώσετε τη διαδικασία με το αλάτι, προσθέστε μέσα όλα τα υλικά της συνταγής και ανακατέψτε τα καλά.
5. Τοποθετήστε τα υλικά σε ένα μεγάλο βάζο. Τοποθετήστε πάνω ένα βαρύ πιάτο (ή μπολ). Σφραγίστε το βάζο.
6. Αφήστε το πάνω στον πάγκο της κουζίνας για 5-7 μέρες. Κάθε μέρα να ανοίγετε το βάζο και να ανακατεύετε τα υλικά, για να «αναπνεύσει» το kimchi.
7. Το kimchi διατηρείται μέχρι και 1 χρόνο στο ψυγείο.
Υλοποίηση συνταγής:
Αφού ετοιμάσετε τις πιο πάνω συνταγές, ισομοιράστε το ρύζι σε τέσσερα μπολ. Γαρνίρετε το ρύζι με τις γαρνιτούρες γύρω γύρω από την επιφάνεια, σπανάκι, φύτρες φασολιών, λαχανικά (κολοκυθάκι και καρότο), και το κρέας. Από πάνω τοποθετήστε το αυγό και γαρνίρετε με καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρετε το kimchi σαν συνοδευτικό