Skip to main content

Βοδινό «Bourguignon» με χυλοπίτες

Βοδινό «Bourguignon» με χυλοπίτες

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

30'

Χρόνος Ψησίματος

60'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για το κρέας

  • 600 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • Αλάτι & πιπέρι, νώμα
  • 2 κ.γ φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης

 

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 100 γρ. μπέικον σε κυβάκια, Dulano
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. διάφορα μανιτάρια σε φέτες
  • 1 καρότο, σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, Kania
  • 50ml μπράντι, Majestat
  • 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 100 ml ζωμό βοδινού, Kania
  • 1 κ.γ. μέλι, νώμα
  • 1 κ.γ. ξίδι, Kania
  • ½ κ.γ. μπαχάρι αλεσμένο, Kania
  • Φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

 

Για τα συνοδευτικά ζυμαρικά

  • 250 γρ. χυλοπίτες, Combino
  • 1 κύβος ζωμού λαχανικών, Kania
  • ½ κ.σ. βούτυρο, Milbona
  • ½  κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • Προαιρετικά: τριμμένο τυρί

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ζεστάνετε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το βοδινό φιλέτο με 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε το σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
  2. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του.
  3. Προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο και στη συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για 3–4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  4. Προσθέστε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το καρότο. Σοτάρετε για ακόμη 4–5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  5. Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και το μπέικον.
  6. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό.
  7. Ανάψτε με μπράντι και σβήστε με το κόκκινο κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί η αλκοόλη για 2–3 λεπτά.
  8. Προσθέστε τον ζωμό, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, το μέλι και το ξίδι.
  9. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγομαγειρέψτε για 20 λεπτά.
  10. Αν θέλετε η σάλτσα να δέσει περισσότερο, αφήστε τα τελευταία 10 λεπτά το καπάκι μισάνοιχτο.
  11. Αφαιρέστε τη δάφνη και πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρετε με ζυμαρικά.

 

Για τα ζυμαρικά:

  1. Βράστε 1,5 λίτρο νερό σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέστε τον κύβο ζωμού και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Ρίξτε τις χυλοπίτες και βράστε σύμφωνα με τον χρόνο της συσκευασίας.
  4. Στραγγίστε, αφήνοντας ¼  φλιτζάνι από το νερό βρασμού στην άκρη.
  5. Επιστρέψτε τις χυλοπίτες στην κατσαρόλα και προσθέστε:
    • ½ κ.σ. βούτυρο
    • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2–3 κ.σ. από το νερό βρασμού για να γυαλίσουν
  6. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με το βοδινό.
  7. Προαιρετικά πασπαλίστε τα ζυμαρικά με τριμμένο τυρί.