Skip to main content

Γαστρονομικό Ρατατούιγ – Confit Byaldi

Γαστρονομικό Ρατατούιγ – Confit Byaldi

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

90'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τα λαχανικά

  • 1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (~2 χιλ.)
  • 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (~2 χιλ.)
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (~2 χιλ.)
  • 2 ώριμες κόκκινες ντομάτες, μέτριου μεγέθους, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (~2 χιλ.)
  • Ελαιόλαδο, Νώμα
  • 1 κ.γ. αλάτι, Νώμα
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, Νώμα

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. σάλτσα με βασιλικό ή μελιτζάνα, Combino
  • 100 ml λευκό κρασί

 

Για το γλασάρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Νώμα
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο, Νώμα
  • 1 κ.γ. μέλι, Νώμα

 

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο θυμάρι
  • Μπαγκέτα με σκόρδο, Chef Select

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20-22 εκ., απλώνετε τη σάλτσα ντομάτας στον πάτο μαζί με το κρασί.
  3. Στρώνετε τα λαχανικά κυκλικά, εναλλάσσοντας μελιτζάνα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι και ντομάτα, ώστε να σχηματιστεί όμορφο μοτίβο τύπου «βεντάλιας».
  4. Αλείφετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνετε για περίπου 90 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά και γυαλιστερά, χωρίς να ξεραθούν.
  6. Ετοιμάζετε το γλασάρισμα: ανακατεύετε ελαιόλαδο, μηλόξιδο και μέλι και αλείφετε την επιφάνεια των λαχανικών μόλις βγουν από τον φούρνο.
  7. Γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρετε με μπαγκέτα αλειμμένη με σκόρδο.

Σημειώσεις

Το «Confit Byaldi» είναι μια γαστρονομική παραλλαγή του παραδοσιακού ratatouille, που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο σεφ Michel Guérard. Ο Αμερικανός σεφ Thomas Keller παρουσίασε τη δική του εκδοχή στο The French Laundry Cookbook (1999), με σάλτσα ντομάτας στη βάση και vinaigrette στην κορυφή. Ο Keller ήταν και σύμβουλος φαγητού στην ταινία Ratatouille της Pixar. Το όνομα είναι λογοπαίγνιο με το τουρκικό πιάτο «İmam bayıldı». Σε αυτή την εκδοχή, τα λαχανικά κόβονται σε πολύ λεπτές φέτες, ψήνονται σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μείνουν μαλακά και γυαλιστερά, και σερβίρονται σε κυκλική διάταξη σαν «βεντάλια».