Empanadas με μανιτάρι, αβγό και ελιές

Χρόνος Παρασκευής
40'

Χρόνος Ψησίματος
20'

Μερίδες
12 τεμάχια

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
- 100ml χλιαρό νερό
- 1 αβγό | νώμα
- 1 κ.γ. ζάχαρη | Belbake
- 50 γρ. βούτυρο μαλακό | Milbona
- 1 κ.γ. ξίδι | νώμα
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
Για τη γέμιση:
- 1 κ.σ. βούτυρο | Milbona
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. ψιλοκομμένο μανιτάρι
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας | Kania
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
- ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη | Belbake
- 1 βραστό αβγό, ψιλοκομμένο
- 5 πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες (χωρίς κουκούτσι) | νώμα
- Αλάτι / Πιπέρι | νώμα
Για την επάλειψη:
- 1 αβγό χτυπημένο | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αβγό, το ξίδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, λεία ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το μανιτάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαράνει.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγομαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βραστό αβγό και τις ψιλοκομμένες ελιές. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το στήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε 12 δίσκους διαμέτρου 12 εκ.
- Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Βρέχουμε τις άκρες με νερό ή ασπράδι, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε καλά για να σφραγιστούν.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με χτυπημένο αβγό.
- Ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές, ιδανικά με chimichurri (βλ. Συνταγή).