Επιδόρπιο γιαουρτιού με ψητά βερίκοκα, σιρόπι ροδόσταγμα & βανίλια

Χρόνος Παρασκευής
60'

Χρόνος Ψησίματος
15'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 8 βερίκοκα (χρυσομήλα), κομμένα σε σφήνες
- 400 γρ. επιδόρπιο γιαούρτι αχλάδι, μήλο, μπανάνα | ΓΑΛΠΟ
- Ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
- 150ml λευκό κρασί μοσχοφίλερο
- 2 κ.σ. μέλι | νώμα
- 1 κ.σ. ζάχαρη | Belbake
- 1 κ.σ. ροδόσταγμα
- 1 κ.γ. βανίλια | Belbake
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά) | νώμα
- Μικρά φύλλα δυόσμου για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Παρασκευή σιροπιού και μαγείρεμα βερίκοκων:
- Αλείψτε τα βερίκοκα με λίγο φυτικό λάδι. Ψήστε απευθείας στη σχάρα ή στο σχαροτήγανο μέχρι να ροδίσουν. Γυρίστε τες και ψήστε κι από την άλλη πλευρά.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το λευκό κρασί, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τις σφήνες βερίκοκου. Αφήστε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Αφαιρέστε τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε μπολ. Καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο.
- Συνεχίστε να σιγοβράζετε το υπόλοιπο σιρόπι μέχρι να μειωθεί περίπου στο ⅓ του αρχικού όγκου (περίπου 10 λεπτά). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
- Μόλις το σιρόπι φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέστε το ροδόσταγμα και τη βανίλια. Ανακατέψτε και φυλάξτε το σιρόπι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σερβίρισμα: Μοιράστε το γιαούρτι σε ατομικά μπολ ή πιάτα. Τοποθετήστε επάνω τα βερίκοκα και περιχύστε με το παγωμένο αρωματισμένο σιρόπι. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου. Σερβίρετε αμέσως.