Φάβα με καραμελωμένο καρότο, γαύρο μαρινάτο και φακές

Χρόνος Παρασκευής
60'

Χρόνος Ψησίματος
30'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη φάβα
- 100γρ. φάβα, μουλιασμένη σε 400γρ. ζεστό νερό, νώμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 450γρ. νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
- 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο, νώμα
Για τα καρότα
- 400 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο, νώμα
- 1 κ.σ. μέλι, νώμα
- 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα, Kania
- ½ κ.γ. κανέλα, Kania
- ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
- ½ κ.γ. πιπέρι, νώμα
Για τις φακές
- 100 γρ. ψιλές φακές, νώμα
- ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
- ½ κ.γ. πιπέρι, νώμα
- 30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο, νώμα
- 30 ml (2 κ.σ.) ξύδι, νώμα
- 100 γρ. σταφίδες, νώμα
- 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα, Alesto
- 1 κ.σ δυόσμο, ψιλοκομμένο
Για το γαρνίρισμα
- Ελαιόλαδο για ράντισμα, νώμα
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 2 κονσέρβες (200 γρ.) γαύρο μαρινάτο, NIXE
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Φέτες λεμονιού
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη φάβα
- Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για 60 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε την.
- Σε μέτρια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και 1 ½ κ.γ. αλάτι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέστε το καρότο, ανακατέψτε, ρίξτε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το νερό και το φύλλο δάφνης. Μόλις πάρει βράση, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Σιγοβράστε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
- Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης, πολτοποιήστε με ραβδομπλέντερ και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη φάβα να γίνει χλιαρή.
Για τα καρότα
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε ταψί με λαδόκολλα.
- Ανακατέψτε τα καρότα με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
- Ψήστε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Για τις φακές
- Βράστε 1 λίτρο αλατισμένο νερό και προσθέστε τις φακές. Σιγοβράστε για 20–25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν αλλά να μη λιώσουν.
- Στραγγίστε τις και μεταφέρετέ τις σε μπολ με παγωμένο νερό. Ξαναστραγγίστε.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Ανακατέψτε καλά.
Για το στήσιμο
- Σε κάθε πιάτο απλώστε φάβα στη βάση και ανοίξτε την με το κουτάλι.
- Σκορπίστε από πάνω τις φακές και τα ψητά καρότα.
- Ραντίστε με ελαιόλαδο, προσθέστε φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, κάπαρη και φιλέτα γαύρου.
- Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύστε με φέτες λεμονιού.