Skip to main content

Φάβα με καραμελωμένο καρότο, γαύρο μαρινάτο και φακές

Φάβα με καραμελωμένο καρότο, γαύρο μαρινάτο και φακές

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

60'

Χρόνος Ψησίματος

30'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη φάβα

  • 100γρ. φάβα, μουλιασμένη σε 400γρ. ζεστό νερό, νώμα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 450γρ. νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
  • 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο, νώμα

 

Για τα καρότα

  • 400 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο, νώμα
  • 1 κ.σ. μέλι, νώμα
  • 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα, Kania
  • ½ κ.γ. κανέλα, Kania
  • ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
  • ½ κ.γ. πιπέρι, νώμα

 

Για τις φακές

  • 100 γρ. ψιλές φακές, νώμα
  • ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
  • ½ κ.γ. πιπέρι, νώμα
  • 30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο, νώμα
  • 30 ml (2 κ.σ.) ξύδι, νώμα
  • 100 γρ. σταφίδες, νώμα
  • 50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα, Alesto
  • 1 κ.σ δυόσμο, ψιλοκομμένο

 

Για το γαρνίρισμα

  • Ελαιόλαδο για ράντισμα, νώμα
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κονσέρβες (200 γρ.) γαύρο μαρινάτο, NIXE
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Φέτες λεμονιού

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη φάβα

  1. Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για 60 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε την.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και 1 ½ κ.γ. αλάτι μέχρι να μαραθεί.
  3. Προσθέστε το καρότο, ανακατέψτε, ρίξτε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέστε το νερό και το φύλλο δάφνης. Μόλις πάρει βράση, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
  5. Σιγοβράστε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
  6. Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης, πολτοποιήστε με ραβδομπλέντερ και διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη φάβα να γίνει χλιαρή.

 

Για τα καρότα

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε ταψί με λαδόκολλα.
  2. Ανακατέψτε τα καρότα με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
  3. Ψήστε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

 

Για τις φακές

  1. Βράστε 1 λίτρο αλατισμένο νερό και προσθέστε τις φακές. Σιγοβράστε για 20–25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν αλλά να μη λιώσουν.
  2. Στραγγίστε τις και μεταφέρετέ τις σε μπολ με παγωμένο νερό. Ξαναστραγγίστε.
  3. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Ανακατέψτε καλά.

 

Για το στήσιμο

  1. Σε κάθε πιάτο απλώστε φάβα στη βάση και ανοίξτε την με το κουτάλι.
  2. Σκορπίστε από πάνω τις φακές και τα ψητά καρότα.
  3. Ραντίστε με ελαιόλαδο, προσθέστε φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, κάπαρη και φιλέτα γαύρου.
  4. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύστε με φέτες λεμονιού.