Skip to main content

Ιμάμ Μπαϊλντί

Ιμάμ Μπαϊλντί

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

40'

Χρόνος Ψησίματος

70'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες ή 4 μέτριες φλάσκες
  • 20 γρ. αλάτι (για τις μελιτζάνες), νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές λωρίδες
  • 250 γρ. ντομάτες κονκασέ, Freshona
  • 1 μέτρια φρέσκια ντομάτα σε κύβους
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ¼ κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι
  • Ελαιόλαδο, νώμα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, νώμα
  • 100 ml νερό ή λευκό κρασί

 

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κ.σ. χοντροκομμένο μαϊντανό
  • 100γρ. φέτα, σπασμένη με τα δάχτυλα, νώμα
  • Φέτες λεμονιού

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Πλύνετε καλά τις μελιτζάνες. Κόψτε λίγο τη βάση, κρατήστε το κοτσάνι και ξεφλουδίστε σε τρεις λωρίδες κατά μήκος.
  2. Χαράξτε τις μελιτζάνες στη μέση και ανοίξτε μια θήκη (χωρίς να χωρίσετε τα δύο κομμάτια).
  3. Μουλιάστε σε 1 λίτρο νερό με 20 γρ. αλάτι για 30 λεπτά. Ξεβγάλτε και στεγνώστε.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C αέρα.
  5. Για τη σάλτσα ντομάτας: σε ένα μπολ προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε.
  6. Βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Γεμίστε τις χαραγμένες θήκες με τη σάλτσα και όση σάλτσα μείνει τοποθετήστε την από πάνω.
  7. Περιχύστε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και προσθέστε 100 ml νερό ή λευκό κρασί στο ταψί. Κλείστε το ταψί με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
  8. Ψήστε 60 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  9. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό, φέτα και λεμόνι.