Skip to main content

Κοτόπουλο πίρι πίρι (Piri piri)

Κοτόπουλο πίρι πίρι (Piri piri)

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

120'

Χρόνος Ψησίματος

25'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 100 γρ. ξηρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 75 γρ. γλυκιά κόκκινη πιπεριά
  • 1 πιπεράκι (10 γρ.) πίρι πίρι (ή άλλο τσίλι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ξίδι μηλίτη ή λευκό ξίδι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
  • Χυμός και ξύσμα από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη

 

Για το κοτόπουλο:

  • 600 γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκκαλο και πέτσα
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη μαρινάδα: Ρίξτε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα καλά.

 

Για το κοτόπουλο: Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύστε πάνω από το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.

 

Για το τελείωμα:

  1. Σε προθερμασμένη σχάρα (barbeque) και σε δυνατή φωτιά, ρίξτε το κοτόπουλο και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει η ψησταριά είναι 280-320°C.
  2. Ανά διαστήματα, ενώ ψήνεται το κοτόπουλο, και αφού πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα (περίπου στα 7 λεπτά), αλείψτε με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.
  3. Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη, μέχρι να πάρει ξανά χρώμα. Αλείψτε ξανά με τη μαρινάδα.
  4. Μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
  5. Εάν δεν έχετε σχάρα (barbeque), τότε αφαιρέστε την περιττή μαρινάδα και ψήστε το κοτόπουλο σε τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα.
  6. Ακολούθως αλείψτε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα που κρατήσατε και ψήστε σε προθερμασένο φούρνο 180°C (αέρας) για 20 λεπτά (ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο).
  7. Σερβίρετε με ρύζι ντομάτας (βλ. Συνταγή #3) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Το piri piri είναι μια καυτερή σάλτσα ή μαρινάδα που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πορτογαλικής κουζίνας. Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη για το τσίλι στα σουαχίλι –pili pili και η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των πορτογαλικών αποικιών στην Αφρική.