Skip to main content

Κοτόπουλο σουβλάκι “Σατάι” με φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας

Κοτόπουλο σουβλάκι “Σατάι” με φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

120'

Χρόνος Ψησίματος

20'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα

  • 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι για σουβλάκι
  • 400 ml γάλα καρύδας, Freshona
  • Χυμός και ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 6 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 6 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • 6 φύλλα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Exotic Food
  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο απαλό, Go On
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.σ. σάλτσα γλυκό τσίλι, Exotic Food
  • ½ κ.σ. κάρυ σε σκόνη, Kania
  • 1 κ.γ. κουρκουμά, Kania
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania

Επιπλέον υλικά

  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι για το ψήσιμο, Vita d’or
  • 1 μοσχολέμονο (λάιμ), κομμένο σε wedges, για το σερβίρισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προετοιμάζουμε τα σουβλάκια: Περνάμε το κοτόπουλο στα ξυλάκια.
  2. Μαρινάρουμε: Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
  3. Ετοιμάζουμε το γκριλ: Ζεσταίνουμε τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά και αλείφουμε την επιφάνεια με φυτικό λάδι.
  4. Ψήνουμε το κοτόπουλο: Βάζουμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε 10–12 λεπτά, γυρίζοντάς τα ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  5. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σουρώνουμε τη μαρινάδα σε μικρό τηγανάκι και τη σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5–7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  6. Σερβίρουμε: Στρώνουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με μοσχολέμονο κομμένο σε wedges.

 

Σημειώσεις: Το σατάι (satay) είναι σουβλάκι που έφεραν οι μουσουλμάνοι έμποροι από τη Μέση Ανατολή στην Ιάβα της Ινδονησίας. Η συνταγή του αλλάζει από χώρα σε χώρα:

  • Μαλαισία: με κοτόπουλο, μαραθόσπορο και κόλιανδρο.
  • Ινδονησία: με αρνί, μοσχαράκι ή κοτόπουλο, σκόρδο και τζίντζερ.
  • Σιγκαπούρη: ψημένο σε κάρβουνα από καρύδα και μπαμπού, με σάλτσες φυστικοβούτυρου, ανανά, σόγια, λάιμ και ντομάτα.
  • Ταϊλάνδη: με γάλα καρύδας, κάρυ, φυστικοβούτυρο και τσίλι· στα νότια με θαλασσινά, στα κεντρικά και βόρεια με κοτόπουλο ή χοιρινό.