Κουνουπίδι στον φούρνο με σάλτσα ρομέσκο

Χρόνος Παρασκευής
20'

Χρόνος Ψησίματος
60'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το κουνουπίδι:
- 800 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε χοντρές κάθετες φέτες («στέικ»)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 2 κ.γ. κουρκουμάς | Kania
- 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
- ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα
Για τη σάλτσα ρομέσκο:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες στα 4
- 2 ντομάτες κομμένες στα 4
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια (καβουρδισμένα) | Alesto
- 2 κ.σ. ξίδι από μήλο | νώμα
- 1 κ.σ. ντοματόπαστα | Kania
- 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου | Maribel
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
- Αλάτι, πιπέρι
- Ζουμί από τα ψημένα λαχανικά (αν χρειαστεί)
Για το σερβίρισμα:
- 50 γρ. καβουρδισμένοι ξηροί καρποί | Alesto
- Φρέσκα μυρωδικά (π.χ. σχοινόπρασο ή μαϊντανό)
- Λίγο ελαιόλαδο | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τα «στέικ» με ελαιόλαδο και μπαχαρικά (κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι).
- Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ψήνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λαδωμένο ταψί, σκεπασμένα, για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας στον επεξεργαστή και χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδης.
- Σερβίρουμε τη σάλτσα στο πιάτο, από πάνω το κουνουπίδι, και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς, φρέσκα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο.