Skip to main content

Piscialandrea / Φοκάτσια

Piscialandrea / Φοκάτσια

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

120'

Χρόνος Ψησίματος

30'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 7 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά | Belbake
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
  • 100 γρ. αλεύρι χωριάτικο | νώμα
  • 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι | νώμα
  • 250 γρ. χλιαρό νερό
  • 16 γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 κ.γ. μέλι | νώμα

Για τα υλικά πάνω στην πίτσα:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας | Combino
  • 6-8 φιλέτα αντζούγιας | NIXE
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 100 γρ. μικρές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι | νώμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Ρίγανη για το πασπάλισμα | νώμα

Για το ψήσιμο:

  • 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
  2. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μία μπάλα.
  3. Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
  4. Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.
  5. Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκ. και τοποθετήστε το σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  6. Ακολούθως λαδώστε το λαδόχαρτο με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
  7. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη (έχουν περάσει 2 ώρες), τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
  8. Αλείψτε τα δάχτυλά σας με ελαιόλαδο και ανοίξτε τη ζύμη για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν λακκούβες.
  9. Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη όταν θα γίνει στρογγυλή, με διάμετρο 30 εκ.
  10. Σκεπάστε την με ένα καθαρό πανί κουζίνας και αφήστε την για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει ξανά.
  11. Τοποθετήστε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με τις ντομάτες.
  12. Ανακατέψτε την κάππαρη και τις λεπτές σκελίδες σκόρδου με το λάδι από τις αντζούγιες, για να μην καούν στο ψήσιμο.

Για την τελική προετοιμασία:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη (έχει φουσκώσει δεύτερη φορά) και τα υλικά, τοποθετήστε την ντομάτα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  3. Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη όλα τα υλικά εκτός από τη ρίγανη.
  4. Ψήστε για 25 λεπτά ή ανάλογα με τις δυνατότητες του φούρνου σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και ροδοκόκκινη κρούστα.
  5. Λίγο πριν σερβίρετε, προσθέστε από πάνω τη ρίγανη.