Piscialandrea / Φοκάτσια
Χρόνος Παρασκευής
120'
Χρόνος Ψησίματος
30'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 7 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά | Belbake
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
- 100 γρ. αλεύρι χωριάτικο | νώμα
- 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι | νώμα
- 250 γρ. χλιαρό νερό
- 16 γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο | νώμα
- 1 κ.γ. μέλι | νώμα
Για τα υλικά πάνω στην πίτσα:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας | Combino
- 6-8 φιλέτα αντζούγιας | NIXE
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 100 γρ. μικρές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι | νώμα
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
- Ρίγανη για το πασπάλισμα | νώμα
Για το ψήσιμο:
- 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
- Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μία μπάλα.
- Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
- Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.
- Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκ. και τοποθετήστε το σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Ακολούθως λαδώστε το λαδόχαρτο με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
- Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη (έχουν περάσει 2 ώρες), τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
- Αλείψτε τα δάχτυλά σας με ελαιόλαδο και ανοίξτε τη ζύμη για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν λακκούβες.
- Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη όταν θα γίνει στρογγυλή, με διάμετρο 30 εκ.
- Σκεπάστε την με ένα καθαρό πανί κουζίνας και αφήστε την για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει ξανά.
- Τοποθετήστε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με τις ντομάτες.
- Ανακατέψτε την κάππαρη και τις λεπτές σκελίδες σκόρδου με το λάδι από τις αντζούγιες, για να μην καούν στο ψήσιμο.
Για την τελική προετοιμασία:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη (έχει φουσκώσει δεύτερη φορά) και τα υλικά, τοποθετήστε την ντομάτα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη όλα τα υλικά εκτός από τη ρίγανη.
- Ψήστε για 25 λεπτά ή ανάλογα με τις δυνατότητες του φούρνου σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και ροδοκόκκινη κρούστα.
- Λίγο πριν σερβίρετε, προσθέστε από πάνω τη ρίγανη.