Πίτες της Σάτζιης

Χρόνος Παρασκευής
25'

Χρόνος Ψησίματος
10'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- ½ φλ. (70γρ.) αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
- ½ φλ. (70γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1/8 φλ. (30γρ.) λάδι φυτικό (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο, σογέλαιο)
- ½ κ.σ. ξύδι μήλου, Kania
- ¼ φλ. (60γρ.) χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 1/2 φλ. (100γρ.) ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κ.γ. κανέλα
Για το άλειμμα
- 4 κ.σ. (40γρ.) λάδι φυτικό, Vita d’or
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ριζιάζουμε (τρίβουμε με τα χέρια).
- Ρίχνουμε το νερό, το ξίδι και ζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 30΄ σκεπασμένη.
Για τη γέμιση
- Παίρνουμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε τέσσερα μπαλάκια.
- Πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με αλεύρι και ανοίγουμε το κάθε ένα σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο λίγο πιο μεγάλο από την παλάμη μας.
- Απλώνουμε 1 κ.σ. λάδι σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο και την πασπαλίζουμε με 1 ½ κ.σ. ζάχαρη και κανέλα στη κάθε πίτα.
- Διπλώνουμε τις 2 πλευρές προς τα μέσα αλλά μόλις που να αγγίζουν η μια με την άλλη.
- Ακολούθως διπλώνουμε και τις άλλες δύο για να πάρει ορθογώνιο σχήμα (από πάνω προς τα κάτω).
- Πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα για να κολλήσουν.
- Αν θέλουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε ακόμα λίγο την πίτα για να γίνει ακόμα πιο λεπτή.
- Τέλος, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετούμε πάνω την πίτα (με το δίπλωμα προς τα κάτω).
- Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.