Ψωμί πλεξούδα με πέστο βασιλικό και χαλλούμι

Χρόνος Παρασκευής
20'

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη ζύμη
- 180 γρ. χλιαρό νερό
- 2 γρ. ξηρή μαγιά, Belbake
- 5 γρ. μέλι, Belbake
- 40 γρ. ελαιόλαδο, Νώμα
- 150 γρ. αλεύρι χωριάτικο, Νώμα
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Νώμα
- 4 γρ. αλάτι, Νώμα
Υλικά για τη γέμιση
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 2 κ.σ. (20γρ.) πέστο βασιλικό, Baresa
- 100 γρ. χαλούμι με βασιλικό κομμένο σε κυβάκια, ΓΑΛΠΟ
- 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, Milbona
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Χρόνος Ωρίμανσης: 2 μέρες
- Προσθέστε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ.
- Ζυμώστε με τον γάντζο για 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο δοχείο με καπάκι και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για 48 ώρες.
- Αφού περάσουν οι 48 ώρες, στρώστε με λαδόχαρτο ένα στρογγυλό ταψί των 24 εκατοστών.
- Ακολούθως, πάρτε τη ζύμη με τα χέρια σας και πλάστε την σε μπάλα. Ανοίξτε την μπάλα σε ένα ορθογώνιο με έναν πλάστη.
- Για τη γέμιση: Με ένα πινέλο απλώστε επάνω το μαλακό βούτυρο, ακολούθως το πέστο και πασπαλίστε παντού με το χαλλούμι.
- Τυλίξτε τη ζύμη ξεκινώντας από το πλάτος, σχηματίζοντας έτσι ένα στενόμακρο ρολό.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τον κορμό της ζύμης στη μέση κατά μήκος, αφήνοντας ένα μικρό τμήμα στο ένα άκρο άθικτο.
- Στρίψτε τα κομμάτια ώστε να φαίνεται η γέμιση.
- Σταυρώστε τις λωρίδες ζύμης μεταξύ τους, επαναλαμβάνοντας το στρίψιμο μέχρι να έχετε μια μακριά πλεξούδα.
- Τυλίξτε τη μισή πλεξούδα στα αριστερά, σταματώντας όταν φτάσετε στη μέση. Έπειτα, τυλίξτε το δεύτερο μισό προς την αντίθετη κατεύθυνση, σχηματίζοντας έτσι ένα «οκταράκι». Μετακινήστε προσεκτικά το ψωμί σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
- Ψήστε για 25 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και η ζύμη να γίνει αφράτη.
- Αφήστε το ψωμί να κρυώσει λίγο και αλείψτε το με επιπλέον λιωμένο βούτυρο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

