Ribeye Αργεντινής με chimichurri

Χρόνος Παρασκευής
20'

Χρόνος Ψησίματος
15'

Μερίδες
2

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το ribeye:
- 2 μπριζόλες ribeye (πάχους 2,5-3 εκ.), περίπου 250-300 γρ. η καθεμία
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- Χοντρό αλάτι (π.χ. ανθός) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι | νώμα
Για το chimichurri:
- 125ml ελαιόλαδο | νώμα
- 40ml ξίδι απο κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο | νώμα
- 60 γρ. μαϊντανός φρέσκος (1/2 ματσάκι), μόνο τα φύλλα
- 2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια (ή 1½ κ.σ. αποξηραμένη)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά (ή 1 κ.γ. νιφάδες τσίλι), ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. χυμός λάιμ
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ετοιμάζουμε το chimichurri:
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
- Αφήνουμε το chimichurri να «σταθεί» για τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Ετοιμάζουμε τις μπριζόλες:
- Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 20-30 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.
Ψήσιμο:
- Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο τηγάνι ή προθερμαίνουμε την ψησταριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ψήνουμε τις μπριζόλες για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά για μέτριο ψήσιμο (medium) ή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά προτού το κόψουμε.
Σερβίρισμα:
- Κόβουμε το ribeye σε φέτες, τοποθετούμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με chimichurri.
- Σερβίρουμε με φρέσκα ψητά λαχανικά ή πατάτες στον φούρνο.
Συμβουλή: Το chimichurri μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3 ημέρες, αλλά αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού το σερβίρουμε.