Ρύζι για σούσι / Βασική συνταγή

Χρόνος Παρασκευής
≈ 2 kg

Χρόνος Ψησίματος
20'

Μερίδες
30'

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό ρύζι για σούσι | Vitasia
- 400ml νερό
- 200ml ξίδι ρυζιού* | Vitasia
- 45 γρ. ζάχαρη* | Belbake
- 18 γρ. αλάτι* | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλύνετε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό για 1-2 λεπτά και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά.
- Βράστε το ρύζι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει, μετά χαμηλώστε και σιγοβράστε το σκεπασμένο για 6-8 λεπτά.
- Αφήστε το ρύζι σκεπασμένο με πετσέτα για 15 λεπτά.
- Ζεστάνετε το ξίδι με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Περιχύστε το ρύζι και ανακατέψτε απαλά με ξύλινη σπάτουλα.
- Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (όχι ψυγείο).
Σημαντικές οδηγίες για το ρύζι:
- Η προετοιμασία του ρυζιού για σούσι μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά είναι αρκετά απλή. Σκεφτείτε το σαν να μαγειρεύετε κανονικό ρύζι – με την προσθήκη αρωματισμένου ξιδιού και λίγη ιαπωνική τεχνική. Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα: πλύσιμο, μούλιασμα, μαγείρεμα και αρωμάτισμα.
- Όταν βγάζετε το ρύζι από την κατσαρόλα, χρησιμοποιήστε μόνο ξύλινη κουτάλα. Το μέταλλο μπορεί να χαλάσει το ρύζι και να αντιδράσει με το ξίδι που θα προσθέσετε.
- Μην ξύνετε τον πάτοτης κατσαρόλας. Αν το ρύζι βγαίνει εύκολα, χρησιμοποιήστε το. Αν όχι, αφήστε το – θα έχει κακή γεύση.
- Βάλτε το ρύζι σε ξύλινο ή πλαστικό μπολγια να κρυώσει.
- Μέτρηση ρυζιού για σούσι: Υπολογίστε 1 φλιτζάνι ρύζι για κάθε 3 ρολά σούσι. Κάθε ρολό δίνει 6-8 κομμάτια.
- * Ξίδι ρυζιού:Δίνει ελαφριά οξύτητα, ισορροπεί τη γεύση του ψαριού και βοηθά στη συντήρηση.
- * Ζάχαρη:Μαλακώνει την οξύτητα του ξιδιού και προσθέτει γλυκύτητα για ισορροπημένη γεύση.
- * Αλάτι:Ενισχύει τη γεύση και συμβάλλει στη συνολική ισορροπία.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξίδι ρυζιού με ξίδι μήλου, αλλά με μικρές προσαρμογές. Το ξίδι μήλου είναι πιο όξινο και έντονο (pH γύρω στο 3,1-3,3), ενώ το ξίδι ρυζιού είναι πιο απαλό και ελαφρώς γλυκό (pH 4,2).
- Αν η αρχική συνταγή γράφει 100ml ξίδι ρυζιού + 30 γρ. ζάχαρη + 10 γρ. αλάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 100ml ξίδι μήλου + 40 γρ. ζάχαρη + 10 γρ. αλάτι.

