Skip to main content

Ρύζι για σούσι / Βασική συνταγή

Ρύζι για σούσι / Βασική συνταγή

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

≈ 2 kg

Χρόνος Ψησίματος

20'

Μερίδες

30'

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ρύζι για σούσι | Vitasia
  • 400ml νερό
  • 200ml ξίδι ρυζιού* | Vitasia
  • 45 γρ. ζάχαρη* | Belbake
  • 18 γρ. αλάτι* | νώμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Πλύνετε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό για 1-2 λεπτά και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά.
  2. Βράστε το ρύζι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει, μετά χαμηλώστε και σιγοβράστε το σκεπασμένο για 6-8 λεπτά.
  3. Αφήστε το ρύζι σκεπασμένο με πετσέτα για 15 λεπτά.
  4. Ζεστάνετε το ξίδι με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Περιχύστε το ρύζι και ανακατέψτε απαλά με ξύλινη σπάτουλα.
  5. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (όχι ψυγείο).

 

Σημαντικές οδηγίες για το ρύζι:

  • Η προετοιμασία του ρυζιού για σούσι μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά είναι αρκετά απλή. Σκεφτείτε το σαν να μαγειρεύετε κανονικό ρύζι – με την προσθήκη αρωματισμένου ξιδιού και λίγη ιαπωνική τεχνική. Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα: πλύσιμο, μούλιασμα, μαγείρεμα και αρωμάτισμα.
  • Όταν βγάζετε το ρύζι από την κατσαρόλα, χρησιμοποιήστε μόνο ξύλινη κουτάλα. Το μέταλλο μπορεί να χαλάσει το ρύζι και να αντιδράσει με το ξίδι που θα προσθέσετε.
  • Μην ξύνετε τον πάτοτης κατσαρόλας. Αν το ρύζι βγαίνει εύκολα, χρησιμοποιήστε το. Αν όχι, αφήστε το – θα έχει κακή γεύση.
  • Βάλτε το ρύζι σε ξύλινο ή πλαστικό μπολγια να κρυώσει.
  • Μέτρηση ρυζιού για σούσι: Υπολογίστε 1 φλιτζάνι ρύζι για κάθε 3 ρολά σούσι. Κάθε ρολό δίνει 6-8 κομμάτια.
  • * Ξίδι ρυζιού:Δίνει ελαφριά οξύτητα, ισορροπεί τη γεύση του ψαριού και βοηθά στη συντήρηση.
  • * Ζάχαρη:Μαλακώνει την οξύτητα του ξιδιού και προσθέτει γλυκύτητα για ισορροπημένη γεύση.
  • * Αλάτι:Ενισχύει τη γεύση και συμβάλλει στη συνολική ισορροπία.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξίδι ρυζιού με ξίδι μήλου, αλλά με μικρές προσαρμογές. Το ξίδι μήλου είναι πιο όξινο και έντονο (pH γύρω στο 3,1-3,3), ενώ το ξίδι ρυζιού είναι πιο απαλό και ελαφρώς γλυκό (pH 4,2).
  • Αν η αρχική συνταγή γράφει 100ml ξίδι ρυζιού + 30 γρ. ζάχαρη + 10 γρ. αλάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 100ml ξίδι μήλου + 40 γρ. ζάχαρη + 10 γρ. αλάτι.