Skip to main content

Τάρτα με σταφύλι χωρίς γλουτένη «Tarte de Provence aux raisins»

Τάρτα με σταφύλι χωρίς γλουτένη «Tarte de Provence aux raisins»

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

15'

Χρόνος Ψησίματος

25'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, Belbake
  • ¼ κ.γ. αλάτι, Νώμα
  • 115 γρ. ανάλατο βούτυρο (κρύο), Milbona
  • 15 γρ. μέλι, Νώμα
  • 50 ml κρύο γάλα

 

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. τυρί cottage, Milbona
  • 200 γρ. κρεμώδες τυρί, Milbona
  • 100 γρ. θυμαρίσιο μέλι, Νώμα
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

 

Για τα ψητά σταφύλια:

  • 400 γρ. λευκά και κόκκινα σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
  • 10 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Νώμα
  • 1 κ.σ μαρμελάδα βερίκοκο, Νώμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε μεγάλο μπολ τρίβετε με τα δάχτυλα το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Προσθέτετε το μέλι και το γάλα και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  3. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
  4. Ανοίγετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόχαρτα και τη στρώνετε σε ορθογώνια ταρτιέρα 28×18 εκ. ή σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
  5. Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι και την προψήνετε στους 170°C για 30΄, μέχρι να ροδίσει.
  6. Στο μεταξύ, ψήνετε τα σταφύλια με λίγο ελαιόλαδο στους 170°C για 20΄. Κρατάτε το υγρό που θα βγάλουν για το γλάσο.
  7. Όσο ψήνονται τα σταφύλια, σε μπολ χτυπάτε το μασκαρπόνε, το τυρί cottage, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να έχετε απαλή κρέμα.
  8. Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει η βάση, τη γεμίζετε με την κρέμα και στολίζετε με τα σταφύλια.
  9. Ζεσταίνετε ελαφρά τη μαρμελάδα βερίκοκο μαζί με το υγρό από τα ψημένα σταφύλια και αλείφετε το μείγμα πάνω στα σταφύλια για γυάλισμα.
  10. Γαρνίρετε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και σερβίρετε.