Τάρτα με σταφύλι χωρίς γλουτένη «Tarte de Provence aux raisins»

Χρόνος Παρασκευής
15'

Χρόνος Ψησίματος
25'

Μερίδες
6

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, Belbake
- ¼ κ.γ. αλάτι, Νώμα
- 115 γρ. ανάλατο βούτυρο (κρύο), Milbona
- 15 γρ. μέλι, Νώμα
- 50 ml κρύο γάλα
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. τυρί cottage, Milbona
- 200 γρ. κρεμώδες τυρί, Milbona
- 100 γρ. θυμαρίσιο μέλι, Νώμα
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Για τα ψητά σταφύλια:
- 400 γρ. λευκά και κόκκινα σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
- 10 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, Νώμα
- 1 κ.σ μαρμελάδα βερίκοκο, Νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μεγάλο μπολ τρίβετε με τα δάχτυλα το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτετε το μέλι και το γάλα και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
- Ανοίγετε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόχαρτα και τη στρώνετε σε ορθογώνια ταρτιέρα 28×18 εκ. ή σε στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
- Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι και την προψήνετε στους 170°C για 30΄, μέχρι να ροδίσει.
- Στο μεταξύ, ψήνετε τα σταφύλια με λίγο ελαιόλαδο στους 170°C για 20΄. Κρατάτε το υγρό που θα βγάλουν για το γλάσο.
- Όσο ψήνονται τα σταφύλια, σε μπολ χτυπάτε το μασκαρπόνε, το τυρί cottage, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να έχετε απαλή κρέμα.
- Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει η βάση, τη γεμίζετε με την κρέμα και στολίζετε με τα σταφύλια.
- Ζεσταίνετε ελαφρά τη μαρμελάδα βερίκοκο μαζί με το υγρό από τα ψημένα σταφύλια και αλείφετε το μείγμα πάνω στα σταφύλια για γυάλισμα.
- Γαρνίρετε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και σερβίρετε.