Τζουλαμάς
Χρόνος Παρασκευής
25'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
4-6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 25 εκατοστών
Για το φύλλο:
- 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
- 150γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
- Κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
- 4 συκωτάκια κοτόπουλο ψιλοκομμένα, Του Χασάπη
- 300γρ. κιμά κοτόπουλο, Του Χασάπη
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα Σερρών, πλυμένο και στραγγισμένο, Terranea
- Αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
- 1 κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, αλεσμένο
- 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών, Kania
- 100γρ. σταφίδες
- 50γρ. αμύγδαλα ανάλατα χοντροκομμένα
- 25γρ. φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά, χοντροκομμένα
Για το άλειμμα των φύλλων
- μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. γάλα)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη γέμιση
- Ζεστάνετε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα συκωτάκια μαζί με το κοτόπουλο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Αφού ψηθούν ελαφρά προσθέστε το ρύζι μαζί με τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο) και συνεχίστε να σοτάρετε.
- Στη συνέχεια προσθέστε τον ζεστό ζωμό και ανακατέψτε.
- Αφού κοχλάσει ο ζωμός, προσθέστε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
- Τέλος, ανακατέψτε ελαφρά με πιρούνι.
Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
- Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ζάχαρη. Προσθέστε τη μισή γέμιση.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα και προσθέστε την υπόλοιπη γέμιση.
- Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία δύο φύλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα. Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω-γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.
Για το τελείωμα:
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. γάλα. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη πίτα.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
- Ψήστε στους 170°C για μια ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.