Βασική ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης

Χρόνος Παρασκευής
20'

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες
2 πίτσες διαμ. 24εκ.

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 225 γρ. χλιαρό νερό
- 2 γρ. ξηρή μαγιά | Belbake
- 10 γρ. ζάχαρη | Belbake
- 40 γρ. ελαιόλαδο | νώμα
- 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο | νώμα
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
- 6 γρ. αλάτι | νώμα
Για το άνοιγμα της ζύμης:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Χρόνος αναμονής: 72 ώρες
- Προσθέστε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ.
- Ζυμώστε με τον γάντζο για 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο δοχείο με καπάκι και βάλτε τη στο ψυγείο για 72 ώρες.
- Δύο ώρες πριν το ψήσιμο, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και χωρίστε την σε δύο μπάλες, τοποθετώντας τες σε λαδωμένα μπολ.
- Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τις μπάλες ζύμης να φουσκώσουν για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αλευρώστε τον πάγκο και τα χέρια σας, βγάλτε τη ζύμη και τοποθετήστε την στην αλευρωμένη επιφάνεια.
- Σηκώστε τη ζύμη στον αέρα και περιστρέψτε την κυκλικά, αφήνοντας τη βαρύτητα να την τεντώσει. Προσέξτε να μη σχηματιστεί τρύπα.
- Τοποθετήστε ξανά τη ζύμη στον πάγκο, κρατήστε την παλάμη σας στο κέντρο και τεντώστε τις άκρες με το άλλο χέρι, ώστε να παραμείνει πιο χοντρή στην περιφέρεια.
- Όταν η πίτσα φτάσει σε διάμετρο περίπου 24 εκ., είναι έτοιμη για ψήσιμο.
- Προσθέστε τα υλικά της επιλογής σας και ψήστε σύμφωνα με τη συνταγή σας.

