Συνταγές
Pasta e Patate con Provola (Ζυμαρικά με πατάτες και καπνιστό τυρί)
15′
Χρόνος
Παρασκευής
40′
Χρόνος
Ψησίματος
3
Μερίδες
Υλικά
- 3 μέτριες πατάτες
- 200 γρ. διάφορα κοντά ζυμαρικά (π.χ. μικρά ριγκατόνι ή κοφτό μακαρονάκι), Combino
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Νώμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ. καπνιστό τυρί προβολόνε κομμένο σε κυβάκια, Lovilio
- 1 χοντρή φέτα βραστό ζαμπόν (prosciutto cotto), Dulano
- 25 γρ. τυρί Parmigiano Reggiano ΠΟΠ (τριμμένο), Lovilio
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. νιφάδες τσίλι (προαιρετικά), Kania
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
- 1 πρέζα αλάτι, Νώμα
Μέθοδος παρασκευής
- Προετοιμασία βάσης (Σοτάρισμα): Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο, προσθέστε το κρεμμύδι, το φρέσκο δεντρολίβανο, τη φέτα ζαμπόν κομμένη σε μικρά κυβάκια, το μαύρο πιπέρι (ή τις νιφάδες τσίλι) και μια πρέζα αλάτι. Αφήστε τα υλικά να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Μαγείρεμα πατάτας: Πλύνετε τις πατάτες, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε κύβους. Μόλις το μείγμα με το κρεμμύδι σοταριστεί, προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, ρίξτε κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς οι πατάτες και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Βράσιμο ζυμαρικών: Ρίξτε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με τις μαγειρεμένες πατάτες και προσθέστε βραστό νερό, τόσο ώστε να σκεπαστούν εντελώς τα υλικά. Αφήστε τα ζυμαρικά να βράσουν μέχρι να ετοιμαστούν πλήρως, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Έπειτα, σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Χύλωμα & Σερβίρισμα: Ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε το προβολόνε και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε πολύ καλά και γρήγορα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να χυλώσει τέλεια η σάλτσα, δημιουργώντας μια πλούσια κρέμα. Σερβίρετε αμέσως.