27
Σεπτεμβρίου 2025
Οι συμμετέχοντες έφτασαν στην Ακαδημία με ενθουσιασμό και περιέργεια για να ανακαλύψουν τις γεύσεις της Ανατολής. Ο χώρος πλημμύρισε από μυρωδιές μπαχαρικών – κύμινο, κανέλα, σουμάκ και πάπρικα – που προμήνυαν ένα ταξίδι μέσα από τις πιο αυθεντικές street food συνταγές της Ασίας.
Το μάθημα ξεκίνησε με μια βουτιά στην ανατολίτικη παράδοση: το αγαπημένο Ιμάμ Μπαϊλντί. Ο σεφ μίλησε για την ιστορία του πιάτου και τον τρόπο που η μελιτζάνα, το κρεμμύδι και η ντομάτα συνδυάζονται σε μια αρμονία γλυκύτητας και αρωμάτων. Οι συμμετέχοντες γέμισαν, τύλιξαν, ψήσανε και δοκίμασαν ένα πιάτο που μοσχοβολούσε καλοκαίρι και παράδοση.
Στη συνέχεια, ταξίδεψαν ως την Καππαδοκία μέσα από το Πιλάφι Ατζέμ, ένα πιάτο γεμάτο γεύση και ιστορία. Έμαθαν να «χτίζουν» τα αρώματα σωτάροντας βούτυρο, φιδέ και ρύζι, προσθέτοντας ζωμό και μπαχαρικά που θυμίζουν ανατολίτικο παζάρι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αρωματικό και αφράτο πιλάφι, ιδανικό συνοδευτικό για κάθε γεύμα.
Η επόμενη στάση έφερε πιο πικάντικες νότες: Κεϊμά Γιαουρτλού με κοτόπουλο. Οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τα μυστικά ενός από τα πιο γνωστά πιάτα της τουρκικής street κουζίνας – με ζουμερό κιμά κοτόπουλου, γιαούρτι, καπνιστή πάπρικα και φρέσκο ψωμάκι. Η αντίθεση της πικάντικης σάλτσας με τη δροσιά του γιαουρτιού χάρισε σε όλους μια νέα εμπειρία γεύσης.
Και φυσικά, αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς Κανταΐφι Κιουνεφέ, το απόλυτο ανατολίτικο επιδόρπιο. Το τραγανό κανταΐφι αγκαλιάζει το λιωμένο τυρί, ενώ το σιρόπι, αρωματισμένο με ροδόνερο και φιστίκι Αιγίνης, ολοκληρώνει την εμπειρία.
Η μέρα έκλεισε με γεύσεις, χαμόγελα και συζητήσεις γύρω από το τραπέζι. Οι συμμετέχοντες έφυγαν γεμάτοι ιδέες, αρώματα και την αίσθηση ότι είχαν ταξιδέψει – χωρίς να φύγουν από την κουζίνα.